Waar schaduwen vallen door meer dan tachtig Nederlandse bibliotheken aangeschaft

Waar schaduwen vallen zal binnenkort bij meer dan tachtig bibliotheken beschikbaar zijn. Stichting NBD Biblion die titels voor bibliotheken selecteert uit het actuele aanbod zal de roman van Paul Hegeman in de komende weken door heel Nederland verspreiden. Goed nieuws voor alle lezers die graag – ook in coronatijd – bij hun lokale bibliotheek aankloppen voor een goed boek.

Recensent Karlo Keersmaekers schreef deze lovende recensie over Waar schaduwen vallen:

Jeroen van Deursen, uitgever, wordt uitgenodigd op de internationale boekenbeurs van Helsinki. Hij denkt terug aan het stormachtig avontuurtje van 25 jaar geleden in Finland. Het hield hem jarenlang in een verlammende wurggreep. Helsinki is de stad waar hij stapelverliefd werd op Anna. Op een gegeven moment verdween ze en Jeroen stelt zich thans de vraag wat er van haar geworden is. In een catalogus van het Fins Nationaal Museum ontdekt hij een schilderij van Anna Matveinen, getiteld ‘Gemankeerd bestaan’; op de bijhorende foto in de catalogus herkent hij haar en op het doek zichzelf. Bij een bezoek aan het museum blijken, in de kelder van het museum, nog twee doeken te zijn, maar zonder naam en datum. Op één ervan staat de vermelding van de plaats Kotka. Jeroen ontmoet enkele mensen die hem mogelijk op het spoor van Anna kunnen zetten. Met mondjesmaat komen we meer te weten over Anna, over haar relatie met Jeroen en over hemzelf. Dat temporiseren van het verhaal maakt deze roman tot een spannend boek. Het ineenvlechten van werkelijkheid en herinnering betekent een meerwaarde voor de vertelling. Een voortreffelijk debuut van Paul Hegeman (1959).

Lees verder

Bergense filmmaker Paul Hegeman debuteert als schrijver

Foto: Ed Bausch

dinsdag 2 juni 14:57 – 2020

DOOR ED BAUSCH

BERGEN – Een bont levenspad. Dat kun je Bergenaar Paul Hegeman wel toedichten. Wellicht hebben al die ervaringen nu geleid tot zijn debuut als boekenschrijver. In al zijn werk kwam het aan op kijken, op luisteren, op zelf aan de slag gaan met de camera, doorgaans als eindredacteur en regisseur. Voeg daarbij zijn grote betrokkenheid bij het wel en wee van de samenleving (Hegeman plaatst zich kritisch tegenover het huidige neo-liberale karakter van onze samenleving) en zijn reizen als filmmaker naar Cuba, Mali en Congo.

Altijd en overal schreef hij teksten, voor zichzelf. “Op een gegeven moment dacht ik: “hé, dit lijkt wel een roman.” Over twee weken komt ‘Waar schaduwen vallen’ uit.

‘Ik kan goed uit mezelf putten’

Via Utrecht kwam geboren Alkmaarder (1959) Paul Hegeman terecht in Bergen. Op zijn route lagen het gymnasium in Utrecht, voetballen bij de betaalde jeugd, afstuderen in Franse taal- en letterkunde en in filosofie. Van jongsafaan was hij al in de weer met de camera en volgde zijn vader in liefde voor films kijken. Hegeman stond een aantal jaren voor de klas en solliciteerde toen als filmprogrammeur bij de VARA-televisie. Dat leverde nog een Nipkov-schijf op. Hij werkte er ook aan ‘Kippevel’, interviews en concertregistraties met talrijke internationale popgrootheden. Later stapte hij over naar de VPRO, met legendarische programma’s als ‘Loladamusica’. In 1994 ging het jonge gezin Hegeman naar Bergen. “Dat leek ons een goede plek voor kinderen, om op te groeien. Maar mijn omgeving zei dat het slecht zou zijn voor mijn carrière, zo ver weg…” Geen twee jaar duurde het voordat hij begon met filmprogrammering in de half leegstaande Zwarte Schuur. Volgend jaar bestaat het landelijk bekende Cinebergen 25 jaar.

Ongrijpbaarheid van je lot

Hegeman is een ware francofiel. Toch situeert hij zijn boek in Finland. “Misschien omdat alles er door de afgelegenheid anders is, alles wijkt net iets af van de norm”. Hoewel hij volop participeert in de samenleving spreekt hem dat wel aan. “Het heeft ook te maken met ongrijpbaarheid van het lot. Hoe je ook je best doet in het leven, alles kan toch totaal anders uitkomen dan je het gehoopt of verwacht had.” De willekeurige beschikking van het lot, de kritische blik op in zijn ogen doorgeslagen liberalisme en vooral de vaak bizarre verhouding tussen herinnering en werkelijkheid: het zijn met elkaar de ingrediënten voor ‘Waar schaduwen vallen’. Autobiografisch is het boek zeker niet. Toch zijn er parallellen. Want net als de hoofdpersoon van zijn boek heeft Hegeman zelf een uitgeverij opgericht voor zijn boek. De hoofdpersoon doet dat om te proberen een einde te maken aan jaren van wanhoop, in Finland op zoek naar de sporen van een lang verloren liefde. Hegeman doet het als net-zestiger met een onstuitbare drang om nieuwe horizons te verkennen. “En het schrijven gaat alweer verder, maar zeker ook het filmen.”

Universum

Want tegelijkertijd maakt ‘Het Pärt Gevoel’ furore, de filmdocumentaire die hij helemaal zelf maakte over het leven van de Estlandse componist Arvo Pärt. Die wordt in steeds meer landen uitgebracht. Vaak, voor corona, was Hegeman ervoor op pad, om overal ter wereld inleidingen te geven over de film die in zijn woorden gaat over het universum, de leefwereld, van de grote componist. Het is dat begrip ‘universum’, dat terugkomt in zijn debuutroman. Het universum is de ook de wereld van Paul Hegeman, internationaal georiënteerd kunstenmaker te Bergen. Zo slecht verging het hem hier niet…. Dorpsgenote Marit Stofberg gaf het verhaal een fraaie vormgeving, waarmee het boek ‘een ode is aan de kracht van de verbeelding, die elk mens over zijn beperkingen heen kan tillen’, zo staat het op de achterkant verwoord. Binnenkort verkrijgbaar in de boekhandels of te bestellen via internet.

https://www.rodi.nl/regio/bergen/177896/bergense-filmmaker-paul-hegeman-debuteert-als-schrijver-

Lees verder